Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fribyen Harstad

Harstad kommune ble erklært som verdens første friby for forfulgte musikere i februar 2013. Å være en friby vil si at vi tilbyr et trygt bosted til musikere som trues i sine hjemland på bakgrunn av sin kunst. I 2014 ankom vår første fribymusiker Abazar Hamid Musa fra Sudan med sin familie.

Siden kom Hameed Sakhizada sammen med sin kone fra Afghanistan i 2016, Nikan Khosravi fra Iran i 2018 og i 2019 ankom også hans bandkollega Arash Ilkhani fra Iran.

I nært samarbeid med Kultur i Troms (Troms Fylkeskommune) er Kulturenheten, biblioteket og NAV med på å tilrettelegge for fribymusikerne slik at de kan lykkes best mulig i sin hverdag med ulike arbeidsoppgaver tilknyttet sitt fag og hva de ønsker å formidle, mens de også følger introduksjonsprogrammet for flyktninger gjennom undervisning på voksenopplæringa som alle flyktninger som kommer til Norge.

Til nå har de hatt egne konserter, ulike prosjekt i Harstad kommune og Kultur i Troms, samarbeid med det frivillige og ulike innvandrerorganisasjoner i Harstad og vært tilknyttet internasjonale prosjekter og nettverk. De har også vært engasjert gjennom Den kulturelle spaserstokken for å gjøre konserter på flere av sykehjemmene våre og gjennom Den kulturelle skolesekken.